augustus 29, 2019

Dr. Tei-Fu Chen geïnterviewd door Direct Selling Century Magazine

Dr. Tei-Fu Chen, oprichter en voorzitter van Sunrider International, werd onlangs geïnterviewd door Direct Selling Century, een maandblad dat in Taiwan wordt uitgegeven. Het artikel is in augustus 2019 in druk verschenen.

De volgende vertaalde tekst is gebaseerd op het originele artikel dat in Direct Selling Century is verschenen.

Innovatie en openstaan voor nieuwe trends

Dr. Tei-Fu Chen: “Net als wijnmakers wiens wijn beter smaakt naarmate hij ouder wordt, verwachten wij een eeuwenoud merk op te bouwen dat steeds beter wordt.”

Na 37 jaar blijft Sunrider nog steeds sterk in de wereldwijde markt van de directe verkoop. En Dr. Tei-Fu Chen, oprichter en voorzitter van Sunrider International, heeft dit te zeggen over het geheim voor het behoud van vitaliteit in een zeer concurrerende, innovatiegedreven markt: “Voor Sunrider is het moeilijke deel niet R&D, maar het voortdurend bedenken van nieuwe ideeën.”

Met hun eigen R&D team om producten te ontwikkelen en zelf te produceren, gecombineerd met de ondersteuning van Sunrider’s directe verkoop en fysieke verkoopkanalen, heeft Sunrider in de afgelopen 37 jaar meer dan 400 producten gecreëerd die worden verkocht in bijna 50 landen en regio’s over de hele wereld. Sunrider heeft talloze trouwe klanten gewonnen met hun hoogwaardige producten en heeft een solide basis gelegd voor zijn bedrijf om een eeuw lang te bestaan. Dr. Chen zei nadrukkelijk: “Het bedrijfslandschap verandert en evolueert voortdurend in de loop van de tijd. Als we duurzame doelen willen bereiken, moeten we ons blijven aanpassen en nieuwe benaderingen uitproberen”.

Innovatief bedrijfsmodel en inzicht in de opkomende trends van de jonge generatie

Een goede film is overal te herkennen als een goede film. Maar waarom verdienen sommige films goede recensies, maar doen ze het niet goed aan de kassa? De sleutel is marketing. Dr. Chen zei dat verkoop en marketing vooral belangrijk zijn in de markt. De kwaliteit van het product is de basis, maar het marketingteam moet ook de productpositionering en -branding controleren en ervoor zorgen dat de productverpakking in overeenstemming is met de trends en de lokalisatie van de markt. Het bedrijfssysteem moet ook voldoen aan de behoeften van zijn zakelijke partners. “Er zijn zoveel factoren om te overwegen, en in deze industrie, moeten we ze allemaal begrijpen.”

In de jaren ’90 legde de industrie de nadruk op “groot geld” bij het werven van mensen. Dr. Chen legde uit: “Nu geeft de nieuwe generatie de voorkeur aan vrijheid [b.v., flexibel werkschema, balans tussen werk en privéleven]. Het bieden van een werkomgeving die ze leuk vinden is waardevoller voor hen dan hen te vertellen dat ze geld kunnen verdienen”. Hij voegde eraan toe: “Als je bereid bent om bij het team te blijven, te blijven leren en volhardend te zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het verdienen van geld.”

Als het gaat om de besluitvorming in het bedrijf was Dr. Chen bescheiden: “Een oude hond heeft een open geest nodig om nieuwe trucs te leren; luisteren naar jonge mensen kan helpen. Hij gelooft dat innovatie niet beperkt is tot producten, maar ook van toepassing is op systemen en consumptiepatronen. Zo is bijvoorbeeld, in tegenstelling tot sommige andere bedrijven, een maandelijks consumptiequotum niet vereist, wat betekent dat de consumenten en bedrijfseigenaren alleen producten zullen kopen en gebruiken die ze ook echt willen.

Gevestigd in Taiwan, de leider van de wereld

Dr. Chen sprak over de markt in Taiwan, en hij gelooft dat het dient als een grote testmarkt. “Veel mensen hebben ervaring in de verkoop en er zijn veel merken die zo werken. Als de producten kunnen overleven op de Taiwanese markt, moeten ze ook elders kunnen overleven.” In overeenstemming hiermee heeft Sunrider een nieuw bedrijfsmodel opgezet dat zowel fysieke winkels als directe verkoop combineert.

Winkeliers kunnen de consument betere productkennis en voedingsinformatie bieden. Deze extra laag van klantenservice kan op zijn beurt de klantloyaliteit verhogen. Nu kunnen de ondernemers zich ook aansluiten bij het verkoopsysteem, zowel offline als online voordelen integreren en de bestaande locatie gebruiken om hun teams op te bouwen en het passieve inkomen te verhogen. De bedrijfseigenaar in het direct-selling systeem kan voldoen aan de behoeften van de klant door middel van “warme communicatie” [gepersonaliseerde, face-to-face interactie].

“In de afgelopen 37 jaar hebben onze producten voor zichzelf gesproken. Nu hoop ik dat de senior Sunrider ondernemers hun mentaliteit kunnen bijstellen.” Dr. Chen glimlachte en zei dat de productverpakking van het bedrijf, het marketingmateriaal en zelfs de officiële website worden geüpdatet met een nieuwe look. Het is Dr. Chen’s hoop dat alle Sunrider leiders de nieuwe bedrijfsmentaliteit zullen omarmen en de nieuwe generatie jongeren zullen aanwerven.

Lancering van een nieuw productpakket en het bereiken van nieuwe hoogten op de jaarlijkse U.S. Grand Convention.

Sunrider heeft ook een nieuw productpakket gelanceerd dat SunTrim® Shake en Action Caps® Fit bevat ter ondersteuning van een gezonde stofwisseling, samen met de populaire producten SunFit® Protein Plus en Fortune Delight®. De producten in deze “schoonheids- en energieset” zijn voorzien van deskundige mengsels van voedingsstoffen zoals lyciumfruit, mangosteen, bosbes, garciniafruit, erwteneiwit, rijsteiwit en fu-ling om de algehele gezondheid te ondersteunen, evenals energie, gewichtsbeheersing en fitheid. Dit nieuwe productpakket voldoet aan de behoeften van de huidige markt en is uitgegroeid tot een geweldig pakket voor Sunriders om te promoten.

Dr. Chen moedigde ook alle Sunriders aan om samen te werken om doelstellingen te bereiken en de jaarlijkse Grote Conventie bij te wonen, die dit jaar in Las Vegas, Nevada, in september wordt gehouden. “Onze partners van over de hele wereld zullen deelnemen aan de Grand Convention, die alle aanwezigen zal helpen om hun visie te verbreden en een nieuwe kijk op de wereld te krijgen.